loading
05
Oct

Liqueur

λικερ

Το λικέρ είναι ένα ηδύποτο που φτιάχνεται από την απόσταξη οινοπνεύματος με την προσθήκη γεύσης φρούτων, κρέμας, βοτάνων, καρυκευμάτων, λουλουδιών ή ξηρών καρπών και διατίθενται προς πώληση έπειτα από την προσθήκη ζάχαρης ή κάποιου άλλου γλυκαντικού (όπως σιρόπι καλαμποκιού με φρουκτόζη). Τα λικέρ είναι συχνά πολύ γλυκά στη γεύση.

Συνήθως, δεν αφήνονται για πολύ καιρό μετά την ανάμειξη των υλικών τους, ωστόσο μπορεί να έχουν κάποιες περιόδους που αφήνονται για να δέσουν οι γεύσεις. Ιστορικά, προέρχονται από τα βότανα που χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν για ιατρικούς σκοπούς. Χρονολογούνται από το 13ο αιώνα και παρασκευάστηκαν στην Ιταλία, συχνά από μοναχούς, όπως π.χ. το Σαρτρέζ (Chartreuse).

Σήμερα, λικέρ φτιάχνονται σε όλες τις χώρες του κόσμου και σερβίρονται με διάφορους τρόπους: μόνα τους, με πάγο, με καφέ, ανάμικτα με κρέμα ή άλλες μείξεις με σκοπό να γίνουν cocktail κλπ. Συχνά σερβίρονται με ή χωρίς επιδόρπιο. Το λικέρ χρησιμοποιείται επίσης στη μαγειρική. Η λέξη liqueur προέρχεται από το λατινικό απαρέμφατο liquifacere (“υγροποιώ”).

 

 

Comments ( 0 )
Top