loading
05
Oct

Gin

gin

Το τζιν (αγγλ.gin) είναι οινοπνευματώδες ποτό, ευρύτερα γνωστό ως κύριο συστατικό του τζιν τόνικ καθώς και άλλων κοκτέιλ. Το τζιν έχει ως βάση αποστάγματα κωνοφόρων φυτών (ειδικότερα από τους καρπούς της άρκευθου) και η καταγωγή του ανάγεται στη Δυτική Ευρώπη της εποχής του Μεσαίωνα, όπου αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο. Στις μέρες μας αποτελεί μια από τις κυριότερες βάσεις για την παρασκευή διαφόρων μειγμάτων (κοκτέιλ), κατέχοντας ένα σημαντικό ποσοστό στην παγκόσμια αγορά αλκοολούχων ποτών. Αν και στη μακρόχρονη ιστορία του, το τζιν έχει δεχθεί πολλές παραλλαγές, στις μέρες μας έχουν εδραιωθεί οι ακόλουθες τέσσερις ποικιλίες, οι οποίες και αποτελούν νόμιμο προϊόν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

London Dry, Plymouth, Old Tom & Hollands.

Το London dry είναι το πιο δημοφιλές και οφείλει το όνομα του στον τόπο καταγωγής του, αν και πια παράγεται και εκτός των λονδρέζικων συνόρων. Τα επικρατέστερα brands της κατηγορίας είναι τα Tanqueray, Beefeater, Gordon’s και Bombay Sapphire. Αισθητά πιο ξηρό από το London dry είναι το Plymouth. Όμως, το γεμάτο σώμα του και τα καθαρά, φρουτώδη αρώματα του προσφέρονται για κοκτέιλ και ιδιαίτερα για το pink gin. Παρασκευάζεται στο αποστακτήριο Coates & Co της ομώνυμης περιοχής, το οποίο έχει και τα αποκλειστικά δικαιώματα του όρου Plymouth gin. Το Old Tom είναι ένα από τα ελάχιστα γλυκά τζιν που έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα. Στις μέρες μας, η παραγωγή Old Tom είναι πολύ μικρή. Τέλος, το Genever ή Hollands είναι η δανέζικη εκδοχή του τζιν, που παράγεται από βυνοποίηση, όπως δηλαδή το ουίσκι. Τα Oude και Jonge, οι δύο κύριες μάρκες του, έχουν απόχρωση άχυρου και γλυκιά, ελαφρώς αρωματική γεύση.                                                                                                                

Είναι το μόνο ποτό με αλκοόλ που χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως θεραπεία στην ιατρική πριν γίνει δημοφιλές ως ένα κοινωνικό ποτό.

To τζιν είναι ένα υγιεινό ποτό, εφόσον καταναλώνεται με μέτρο και δε γίνεται πρόσμιξη με άλλο αλκοολούχο πότο (όπως ουίσκι, ρούμι, βότκα κλπ). Το τζιν δεν προκαλεί hangover.  Ας δούμε όμως ποια είναι τα ιατρικά του οφέλη:

– Ένα από τα πιο συνήθη οφέλη του τζιν, για την υγεία μας , είναι η καλύτερη φυσική θεραπεία της αρθρίτιδας. (Για αιώνες το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο σε αντιφλεγμονώδεις συνταγές)

– Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι η μέτρια κατανάλωση του τζιν βοηθά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και στην απώλεια βάρους. Αυτό με τη σειρά του, μας βοηθά στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

– Είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι το τζιν έχει μια διουρητική δράση και βοηθά στην αποβολή περισσότερου νερού από ότι οποιοδήποτε άλλο αλκοολούχο ποτό. «Οι οπαδοί του τζιν θέλουν να γεύονται το τζιν τους. Αυτοί οι αφοσιωμένοι τύποι είναι διαφορετικοί από τους υπόλοιπους καταναλωτές». Στη Νέα Υόρκη, ο Michael Greenlee, beverage director στο Gotham, λέει: «Αν κάποιος πίνει τζιν, πίνει τζιν τελεία και παύλα. Και μάλιστα, έχει το αγαπημένο του, αλλά είναι πάντα ανοιχτός σε νέες προτάσεις».

gin-and-tonic

Γιατί premium;
Δεν είναι μόνον η ιστορία του τζιν που το κάνει ενδιαφέρον. Αποτελεί μια διαφοροποίηση σε έναν κόσμο που αρχίζει να γεμίζει με ουδέτερα ποτά, χωρίς καμία γευστική προσωπικότητα. Αντίθετα, το τζιν, είτε σκέτο είτε σε κοκτέιλ, κάνει τη διαφορά. Έπειτα από πολλά σκαμπανεβάσματα, είναι ξανά το ποτό εκείνων που αναζητούν γεύση, χαρακτήρα, κληρονομιά, εκείνων που ξέρουν να πίνουν! Κάποιοι θα έλεγαν ότι η ποιότητα του ποτού χάνεται μέσα σε ένα κοκτέιλ και επομένως η χρησιμοποίηση ενός premium τζιν σε κοκτέιλ δεν θα είχε νόημα. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, τα αρώματα και τα βοτανικά στοιχεία ενός καλού τζιν είναι, τελικά, εκείνα που δίνουν χαρακτήρα στο κοκτέιλ. Όπως λέει και ο Dale DeGroff, συγγραφέας του The Craft of the Cocktail, το τζιν είναι κορυφαίο ποτό για αναμείξεις σε κοκτέιλ. Δεν είναι τυχαίο, αφού τα τζιν παρουσιάζουν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους στη βοτανικότητα, την ένταση, τα αρώματα. Αυτό το αλκοόλ έχει προσωπικότητα, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο αλκοολούχο ποτό, τα premium gins βασίζονται σε συνταγές που τους δίνουν εξελιγμένα χαρακτηριστικά. Ίσως και γι’ αυτό κυκλοφορεί τέτοιος ενθουσιασμός με τον κέδρο τελευταία.

Στα media, τα περιοδικά, τις ειδικές εκδηλώσεις, ακόμα και στα μενού των μπαρ, το premium gin βρίσκεται στο προσκήνιο. Αν υπήρχε ποτέ η περίπτωση κάτι παλιό να ξαναγίνει καινούριο, ε, λοιπόν, αυτή είναι η περίπτωση του τζιν. Το ποτό με την ιστορία των 300 ετών τουλάχιστον τροφοδοτεί εκ νέου την επανάσταση στο χώρο των κοκτέιλ. Στο άκουσμα της φράσης «gin cocktail» το μυαλό συχνά δεν πάει πέρα από το martini ή το gin & tonic. Αλλά με δεδομένη τη σύγχρονη τάση της αναβίωσης των ρετρό κοκτέιλ, φτιαγμένων με ποιοτικά premium ποτά από τους σύγχρονους mixologists, έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη αγορά για premium gins. H Audrey Saunders, ιδιοκτήτρια του Pegu Club στη Νέα Υόρκη, φτιάχνει το κλασικό pegu cocktail με τζιν Tanqueray, bitters πορτοκαλιού, Cointreau, Angostura και χυμό lime. Η Saunders επέλεξε το τζιν γιατί ο βοτανικός του χαρακτήρας αφυπνίζει τον ουρανίσκο και δίνει φρεσκάδα και καθαρότητα, ενώ ενισχύει και τα αρώματα των φρέσκων φρουτοχυμών. Την ίδια στιγμή, στο Σικάγο οι bartenders αναμειγνύουν σε κοκτέιλ το τζιν No. 6 με το λικέρ βοτάνων Amaro Mio και το βερμούτ Sweet Vya.

 

 

 

Comments ( 0 )
Top