Κατά την πρώτη στα Ιταλικά «Vino santo σημαίνει άγιος οίνος» ενώ κατά την δεύτερη άποψη θεωρούν ότι υποδηλώνει την προέλευση του κρασιού «Vino di Santorini οίνος από την Σαντορίνη». Το κρασί αυτό ξεχωρίζει για το λιάσιμο των σταφυλιών, που δίνει την ιδιαίτερη γεύση έτσι θεωρείται συνεχιστής των πάσσων, όπως ονομάζονταν στην αρχαιότητα οι λιαστοί οίνοι,για τους οποίους φημίζονταν τα νησιά του Αιγαίου. Διαδικασία Παραγωγής Ο τρύγος γίνεται γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου, ακολουθεί το λιάσιμο των σταφυλιών όπου τα σταφύλια στεγνώνουν με αποτέλεσμα την αύξηση της περιεκτικότητας σε σάκχαρα. Το πάτημα των σταφυλιών γίνεται με μάγγανα. Ο μούστος που προκύπτει, σφραγίζεται σε βαρέλια, για να ακολουθήσει η διαδικασία της ζύμωσης για τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Στην συνέχεια αφήνεται να ωριμάσει τουλάχιστον για δύο χρόνια μέσα σε δρύινα βαρέλια. H Ετικέτα (Ο.Π.Α.Π) Oλα τα Vinsanto είναι κρασιά ΟΠΑΠ Σαντορίνης. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στις ετικέτες και τα μέσα συσκευασίας, η ονομασία Vinsanto γράφεται πάντοτε με γράμματα του λατινικού αλφαβήτου του ιδίου τύπου και χρώματος, ώστε να αποτελούν ενιαίο σύνολο. Εντούτοις, στα δελτία προβολής και διαφήμισης που απευθύνονται στον «Ελληνα καταναλωτή, η ονομασία αυτή μπορεί να γράφεται και με γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, δηλαδή: Βινσάντο. Σύμφωνα με την νομοθεσία, τα σταφύλια πρέπει κατά να είναι τουλάχιστον κατά 51% της ποικιλίας Ασύρτικο, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα πρέπει να είναι σταφύλια των ποικιλιών Αηδάνι και Αθήρι ή άλλα λευκά σταφύλια που να καλλιεργουνται παραδοσιακά στην Θήρα και στην Θηρασία. Οι μεγαλύτεροι Ελληνικοί και διεθνείς διαγωνισμοί αναδυκνείουν το Βινσάντο ως «το καλύτερο» των Ελληνικών γλυκών κρασιών!
Comments ( 0 )