Τα γιαπωνέζικα whiskies έχουν ταυτότητα και προσωπικότητα, που ο καθένας αξίζει να γνωρίσει. Τα τελευταία χρόνια κάνουν συλλογή από βραβεία και διακρίσεις, οι ενημερωμένοι mixologists και whisky lovers τα έχουν ψηλά στις προτιμήσεις τους και, όπως φαίνεται, έχουν τα φόντα να κοιτάζουν τα σκοτσέζικα στα ίσια. Το ρεύμα ξεκίνησε δειλά και σήμερα δυναμώνει. Ιδιαίτερα ξεχωριστό είναι το Japanese Whisky Nikka , το καθαρόαιμο whisky bar του κέντρου, που έχει δώσει μεγάλο βάρος στο γιαπωνέζικο spirit. Tα συμπεράσματα ήταν πολλά και ενδιαφέροντα! Αν είστε λάτρεις του whisky δεν πρέπει να παραλείψετε να τα δοκιμάσετε.
Τι είναι το Yamazaki; Άγνωστη λέξη για τους περισσότερους, πολύ διάσημη, όμως, στη γιαπωνέζικη βιομηχανία whisky, που έχει σκαρφαλώσει στην τρίτη θέση της παγκόσμιας παραγωγής. Πράγματι, η Ιαπωνία ακολουθεί, σε νούμερα παραγωγής, τη Σκωτία και την Αμερική, αφήνοντας πίσω την παραδοσιακή Ιρλανδία. Το ρεύμα της εποχής, μας οδηγεί στα Japanese Whisky που τερματίζουν πρώτα σε πολλούς διαγωνισμούς. Το πρώτο τους μεγάλο μπαμ ακούστηκε το 2001 και ακόμα πιο έντονα το 2008, όταν κέρδισαν τα δυο σημαντικότερα βραβεία στα World Whisky Awards: το Yoichi 20 ετών ανακηρύχθηκε καλύτερο Single Malt και το Hibiki 30 ετών το καλύτερο blended whisky! Ήταν πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, που γιαπωνέζικα whisky διακρίνονται και βαθμολογούνται υψηλότερα από τα σκοτσέζικα… Από εκεί και πέρα, όλα πήραν την πορεία τους και τα Japanese έγιναν το νέο συναρπαστικό γευστικό στοίχημα.
Δεν γυρνάμε τόσο πίσω, σε σύγκριση με τη Σκωτία και την Ιρλανδία, παρ’ όλα αυτά έχουν περάσει πάνω από 90 χρόνια από το πρώτο single malt Yamazaki, του Shini Shinjiro Torri. Ο Torri είναι ο πρώτος άνθρωπος που έφτιαξε whisky στην Ιαπωνία και επένδυσε στον καλύτερο μαθητή του, τον Masataka Taketsura για την συνέχεια. Ο Masataka πήγε στη Σκωτία και έμεινε εκεί τρία χρόνια δουλεύοντας στα αποστακτήρια, ώστε να μάθει όσο γίνεται περισσότερα για το αγαπημένο του spirit. Όταν επέστρεψε το 1923, άνοιξε το πρώτο γιαπωνέζικο αποστακτήριο. Η πρώτη του φιάλη κυκλοφόρησε έναν χρόνο μετά και η επιτυχία τον οδήγησε, το 1933, να ιδρύσει τη δική του εταιρεία, με το όνομα Nikka, που σημαίνει “καθημερινή ρουτίνα”, και με δυο αποστακτήρια σε διαφορετικές περιοχές, ώστε να παράγουν και διαφορετικά whiskies: το αποστακτήριο Yoichi με whiskies πλούσια και έντονα αρωματικά και το αποστακτήριο Miyagikyo με ελαφριά και φρουτώδη.
Μετά, ακολούθησαν πολλά ακόμα αποστακτήρια – βλέπε το Fuji Gotemba, το πιο μεγάλο αποστακτήριο στον κόσμο, το Hakushu γνωστό ως forest distillery, μέχρι το Chichibu, το πιο πρόσφατο.
Η γιαπωνέζικη βιομηχανία έκανε τον πρώτο μεγάλο θόρυβο την δεκαετία του ’70, τότε περίπου που ξεκίνησαν και οι εξαγωγές. Στα ’80s έκανε πίσω, γιατί οι φόροι ήταν μεγάλοι και δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν σε τιμές την Σκωτία. Τα τελευταία χρόνια, όμως, και μετά από ένα σερί επιτυχιών σε διαγωνισμούς, αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην αγορά των spirits…Οι Ιάπωνες αγαπούν ως γνωστόν την τελειότητα και στην περίπτωση του ουίσκι επενδύουν πάρα πολύ στο στυλ. Κάθε αποστακτήριο παράγει μια μεγάλη γκάμα, χρησιμοποιώντας έναν μεγάλο αριθμό από διαφορετικούς αποστακτήρες σε σχήμα και σε μέγεθος. Επιπλέον, δουλεύουν με διαφορετικές ζύμες και μιξαρίσματα από κριθάρι και άλλα δημητριακά. Αποστάζουν συνήθως δυο φορές, προσπαθούν να έχουν το δικό τους κριθάρι, προμηθεύονται βαρέλια από Σκωτία και Αμερική, αλλά χρησιμοποιούν και τα δικά τους και -το πιο σημαντικό- δεν μοιράζονται και δεν ανταλλάσουν blend με άλλα αποστακτήρια, όπως συμβαίνει πολύ συχνά στη Σκωτία. Δοκιμάζοντας, καταλαβαίνεις τη διαφοροποίησή τους και τα εκτιμάς. Το κλίμα τους διαφέρει από της Σκωτίας, είναι πιο ζεστό, με αποτέλεσμα να ωριμάζουν πιο γρήγορα και να έχουν πιο έντονο το χαρακτηριστικό του ξύλου.
Comments ( 0 )