loading
02
Jun

Espresso

espresso

Espresso 

8 γραμμάρια, 15 ατμόσφαιρες, 90 βαθμοί, 30 κυβικά εκατοστά και 25 δευτερόλεπτα είναι απαραίτητα για την παρασκευή ενός καφέ espresso. Πως ξεχωρίζει ο καλός καφές;

Καταρχήν στην όψη του, το πρώτο πράγμα που μπορείς εύκολα να διακρίνεις είναι το χρώμα από το καϊμάκι του. Η σύσταση από καϊμάκι, να μην έχει κόψει. Μία ένδειξη είναι να αντέχει επάνω του τη ζάχαρη. Οι πολύ μικρές φυσαλίδες δείχνουν τα αέρια που έχουν ελευθερωθεί κατά τη διάρκεια της παρασκευής του. Αλλά μη χαθείτε στην κρέμα. Ένας εσπρέσο με φανταστικό καϊμάκι μπορεί εξίσου να είναι χάλια στη γεύση. Η έλλειψη κρέμας, η αποχρωματισμένη κρέμα ή πολύ φωτεινή ή ακόμη και μία πολύ λεπτή στρώση κρέμας είναι δείκτες ενός πολύ κακού εσπρέσο, αλλά ακόμη και η καλύτερη παρουσίαση της κρέμας δεν εγγυάται τίποτα στη γεύση.

Αφού χορτάσει το μάτι, μυρίστε τον! Αφού εισπνεύσετε το άρωμά του θα πάρετε μια αίσθηση του πώς θα είναι η γεύση του στο στόμα.

Ο espresso περιέχει περισσότερα γευστικά στοιχεία από κάθε άλλον καφέ.

Η αίσθηση που πρέπει να σου αφήνει ο espresso, πρέπει να είναι ένα κολλώδες υγρό, πυκνό και λιπαρό που κινείται αργά δίνοντας την ευκαιρία να νιώσεις τις γεύσεις που αναδύονται! Οι γεύσεις πρέπει να παραμείνουν στο στόμα, να σου δίνουν την παρόρμηση να μην θέλεις να καταπιείς το σάλιο σου, να μην χαλάσεις την γεύση που έχεις στο στόμα σου.

Η γλώσσα σας είναι και το ισχυρότερο κριτήριο, εξάλλου στα καθαυτού καφέ espresso, πριν πιείτε τον καφέ σας σερβίρουν κάποιο ανθρακούχο νερό που βοηθάει να καθαρίσει η γλώσσα σας και η γεύση στο στόμα σας ώστε να μπορέσετε να νιώσετε καλύτερα τα αρώματα που θα βγάλει ο espresso σας!

Tα είδη του Espresso

espresso2

Espresso normal. Ο γνωστός μας και ιδιαίτερα αγαπητός και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια espresso, είναι ένας δυνατός μαύρος καφές που φτιάχνεται με καυτό νερό, το οποίο περνά μέσα από σκούρους αλεσμένους σε σκόνη αρωματικούς κόκκους καφέ, με μεγάλη πίεση. Ένας υπέροχος espresso πρέπει να είναι ελαφρώς παχύρρευστος, με μια χρυσοκαφετιά κρέμα στην κορυφή.

Espresso ristretto. O λεγόμενος «καφές-σφηνάκι». Η διαδικασία παρασκευής είναι συντομότερη, για συμπυκνωμένο καφέ με εντονότερο άρωμα.
Espresso doppio. Διπλή ποσότητα εσπρέσο.
Espresso americano. Εσπρέσο αραιωμένος με ζεστό νερό.
Caffe latte. Εσπρέσο στον οποίο έχει προστεθεί ζεστό γάλα (70-80οC), ενώ συχνά υπάρχει και ελάχιστος αφρός γάλακτος.
Espresso macchiato. Εσπρέσο με πολύ λίγο αφρό γάλακτος. Το γάλα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1/3 του όγκου του εσπρέσο.
Espresso romano. Εσπρέσο με ένα κομματάκι φλούδας λεμονιού.
Espresso con pana. Εσπρέσο με μία κουταλιά σαντιγί.

Comments ( 0 )
Top