loading
27
Sep

Daiquiri

Το cocktail Daiquiri, από ρούμι, χυμό lime και ζάχαρη, πήρε το όνομά του από το χωρίο Daiquiri κοντά στο Santiago, της Cuba, όπου και πρωτοεμφανίστηκε γύρω στο 1900.

Το Daiquiri Floridita είναι η πιο κοινή και η δημοφιλέστερη έκδοση του cocktail, δημιουργημένο από τον Constantino Ribalaigua Vert, μπάρμαν και ιδιοκτήτη του bar Floridita το 1950, στον οποίον ο Ernest Hemingway έδωσε το παρατσούκλι El grande Constante.

Το Papa’s είναι η παραλλαγή του cocktail που λέγεται ότι προτιμούσε ο Hemingway. (Papa είναι το παρατσούκλι που είχαν δώσει στον Hemingway οι ψαράδες στην Cuba), η συνταγή είναι η ίδια με το Floridita Daiquiri, μόνο που αντικαθιστά τον χυμό lime με χυμό γκρέιπφρουτ. Κατά άλλους λέγεται πως ο Hemingway έπινε αυτό το cocktail χωρίς ζάχαρη και με διπλή δόση ρούμι.

Το Mulata είναι το ίδιο με το Floridita Daiquiri, μόνο που αντί για λευκό ρούμι περιέχει παλαιωμένο ρούμι το οποίο δίνει στο ποτό ένα χρυσοκίτρινο χρώμα.

Άλλες εκδόσεις γνωστές σε bar παγκοσμίως είναι το Banana daiquiri και το Strawberry daiquiri

Η εφεύρεση του ντάκιρι ωστόσο, αποδίδεται στον Αμερικανό μηχανικό ορυχείων Jennings Cox, που βρισκόταν στην Κούβα κατά τον Ισπανοί-Αμερικανικό πόλεμο.
Αρχικά, το ποτό σερβίρονταν όπως το mojito, σε ψηλό ποτήρι γεμάτο σπασμένο πάγο, όπου έπεφτε ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, ο χυμός από ένα ή δύο lime (ελληνιστί, μοσχολέμονο) και 1-2 μεζούρες ρούμι (30-60ml), ανάλογα με τον θεριακλίδικο χαρακτήρα του πότη. Το ποτήρι πάγωνε και το μείγμα ανακατεύονταν με μακρύ κουτάλι. Η ανάμιξη των υλικών στο σέικερ με τριμμένο πάγο είναι μετέπειτα εξέλιξη. Ως το 1909 η κατανάλωση του daiquiri γίνονταν μόνο τοπικά, μέχρι που το δοκίμασε ο ναύαρχος του ναυτικού των ΗΠΑ Lucius W. Johnson και το μετέφερε στον Στρατιωτικό και Ναυτικό Όμιλο στην Ουάσιγκτον, απ’ όπου και διαδόθηκε σε μερικές δεκαετίες παντού. Πλην του Χέμινγουέι, αγαπημένο ποτό ήταν και του προέδρου JFK (Τζον Φ. Κένεντι).
Στις δόξες του το ντάκιρι έφτασε τη δεκαετία του ’40 και από παρακατιανό ποτό των ναυτικών έγινε ποτό της μόδας. Λόγω της πολιτικής καλής γειτονίας του Ρούζβελτ, το ρούμι ερχόταν εύκολα απ’ την Κούβα και την Καραϊβική σε αντίθεση με άλλα ποτά, όπως το ουίσκι και η βότκα, που τον ίδιο καιρό κυκλοφορούσαν με δελτίο. Σήμερα, τα ποτά με βάση το daiquiri όλο και πληθαίνουν, ενώ είναι ιδιαίτερα αγαπητό στη frozen «φρουτώδη» εκδοχή του.

 

 

Comments ( 0 )
Top