Τι είναι το bourbon;
Καλύτερα θα ήταν να ξεκινήσουμε από το τι δεν είναι το bourbon, γιατί εκεί γίνονται οι περισσότερες παρανοήσεις. Σίγουρα, δεν είναι σκωτσέζικο whiskey, μιας και δεν κατάγεται από τη Σκωτία. Για τους αγγλόφωνους, δεν είναι καν «whiskey» με τη στενή του έννοια. Η παραδοσιακή του συνταγή αποτελείται από περίπου 75% καλαμπόκι, 15% σίκαλη, και 10% κριθάρι.
Για να αποκαλέσει κανείς ένα whiskey bourbon, θα πρέπει αυτό να παράγεται απαραιτήτως στο Kentucky (το λεγόμενο και «straight» bourbon), να περιέχει το λιγότερο 40% αλκοόλ ανά φιάλη και να έχει αφεθεί να ωριμάσει τουλάχιστον για 4 χρόνια. Πρέπει δε, να έχει ωριμάσει σε καινούργια, λευκά, αμερικανικά βαρέλια οξιάς, προκειμένου να κουβαλά και τη γεύση του βαρελιού. Το bourbon ωριμάζει πολύ ταχύτερα από ότι το σκωτσέζικο whiskey. Ένα τετράχρονης ωρίμανσης bourbon ισοδυναμεί με σκωτσέζικο 10-12 ετών. Στην πλειοψηφία τους, έχουν μια καραμελώδη γλυκύτητα και τόνους βανίλιας και μπαχαρικών, που είναι όλα απότοκα των βαρελιών μέσα στα οποία ωριμάζουν .
Rye
Το Rye whiskey έχει πικρή και πικάντικη γεύση. Απαγορεύτηκε με νομοθεσία το 1920 στην Αμερική. Για αυτό, δεν κατάφερε να αναπτυχθεί και για αυτό το bourbon είναι πιο διαδεδομένο από το Rye. Σήμερα, το Rye whiskey έχει κάνει δυναμικό come back, για όσους γνωρίζουν από ουίσκι.
Distillers Edition
Κάθε Distillers Edition περνά από μια δεύτερη (διπλή) ωρίμανση σε βαρέλια, μέσα στα οποία πριν έχει ωριμάσει κρασί.
Comments ( 0 )