loading
27
Oct

Κτήμα Γεροβασιλείου Μαλαγουζιά 2015

Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Μαλαγουζιά, Πιείτε το τώρα, 12.5% alc.

Η δεύτερη οινοποίηση της Μαλαγουζιάς (η πρώτη από τον ίδιο στο Πόρτο Καρράς) από τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου, τον άνθρωπο του τη διέσωσε σαν ποικιλία το 1981. Κομψό Ελληνικό λευκό κρασί που εκφράζει γενναιόδωρα όλη την αρωματικότητα της ποικιλίας. Bερίκοκο, ροδάκινο, αχλάδι αλλά και τροπικά φρούτα, και μία φυτική αίσθηση με νότες δυόσμου.. Ανθικά αρώματα με κυρίαρχο το τριαντάφυλλο
Στο στόμα είναι ξηρό, με ικανοποιητική οξύτητα, μέτριο σώμα και μακρά επίγευση.                                                                                       Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου είναι ο πρώτος που πήρε τη Μαλαγουζιά από τον καθηγητή Αμπελογραφίας και Αμπελουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλη Λογοθέτη, που διατηρούσε πειραματικό αμπελώνα, και την οινοποίησε στο Κτήμα Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική. Στη συνέχεια, το 1981 καλλιεργήθηκε απο τον ίδιο στον δικό του αμπελώνα στην Επανομή. Είναι λοιπόν ο άνθρωπος που διέσωσε αλλά και διέδωσε την Μαλαγουζιά, δίνοντας κλήματα αρχικά στο Ινστιτούτο Οίνου και από εκεί στη Ρψξάνη Μάτσα και στον οινοποιό Θανάση Παρπαρούση.

 Παράγεται εξ ολοκλήρου από την παλιά ελληνική ποικιλία της Μαλαγουζιάς.
Μετά την προζυμωτική εκχύλιση, ζυμώνεται στους 18-20 °C σε ανοξείδωτες δεξαμενές όπου και παραμένει για μερικούς μήνες με τις οινολάσπες του, κερδίζοντας σε σώμα και ποικιλιακά αρώματα. Είναι λαμπερό αχνόξανθο με πρασινωπές αποχρώσεις και τα αρώματά του θυμίζουν ώριμα φρούτα (αχλάδι, μάνγκο, κίτρο).
Στο στόμα χαρακτηρίζεται από πλούτο, καλή ισορροπία, με γεύση από φλούδες λεμονιού και κίτρου. Απολαύστε το φρέσκο, στα 2-3 πρώτα χρόνια της ζωής του. Σερβίρεται δροσερό, στους 8-10 °C.

Τοπικός Οίνος Επανομής , Ελλάδα , Μακεδονία/Θεσσαλονίκη

Comments ( 0 )
Top