loading
02
Jun

Cappuccino

cappuccino_a_2

Εξαιρετικά δημοφιλής στην Ελλάδα, πίνεται όμως με λάθος τρόπο, σχεδόν σε όλες τις στιγμές του 24ώρου και μάλιστα πολύ συχνά με σαντιγί. Οι Ιταλοί τον πίνουν κατ’ αποκλειστικότητα το πρωί. Ο σωστός cappuccino φτιάχνεται σε μεγάλο φλιτζάνι, ένα τρίτο espresso και δύο τρίτα αφρογαλο κρεμα γάλα. Το 1683 επινοήθηκε ένας νέος τρόπος παρασκευής καφέ. Ο καφές καπουτσίνο ήταν έμπνευση του Μάρκο Ντ’Αβιάνο, ενός μοναχού από το μοναστικό τάγμα των Καπουτσίνων, ο οποίος είχε πολεμήσει εναντίον των Τούρκων στη Βιέννη το 1683.

Ακολουθώντας τους Ευρωπαίους νικητές, οι Βιεννέζοι έφτιαξαν καφέ από τους εγκαταλελειμμένους σάκους γεμάτους Τούρκικο καφέ. Επειδή τον έβρισκαν πολύ δυνατό για τη γεύση τους, τον ανακάτεψαν με κρέμα και μέλι. Αυτό ήταν που έκανε το χρώμα του καφέ ανοιχτό ομοιάζοντας με τους μανδύες των καπουτσίνων μοναχών. Οι Βιεννέζοι τον ονόμασαν καπουτσίνο προς τιμήν του τάγματος του Μάρκο Ντ’Αβιάνο. Έκτοτε ο καπουτσίνο πίνεται για την απολαυστική του γεύση, αλλά και προς εορταστική συμβολική ανάμνηση της Ευρωπαϊκής νίκης κατά των Οθωμανών.

Cappuccino Con panna (σαντιγί) Σχεδόν άγνωστος στην Ελλάδα, ιδιαίτερα ενδιαφέρων, μια και δε σε λιγώνει από γλύκα. Στο μεγάλο φλιτζάνι βάζουμε ένα τρίτο espresso κα δύο τρίτα παχιά και πυκνή, άγλυκη κρέμα γάλακτος. 

Comments ( 0 )
Top